Rüzgar Türbinlerinde Yapısal Çözümler

Rüzgar türbinleri yapısal anlamda basit ancak yapısal yük taşıma anlamında da yük aktarım alternatifi fazla olmayan yapılardır. Bir rüzgar türbininde sistemin yapısal anlamda güvenli çalışması, temel-kule ikilisinin entegrasyonuna bağladır. Bu entegrasyonun gerektiği gibi olmadığı durumlarda türbin istendiği şekilde dinamik bir performans gösteremez ve en sonunda hasara yol açabilir. Özellikle temel tasarımındaki hatalardan, inşaat süreçlerindeki problemli üretimlerden, yorulma ve yaşlanmadan veya meteorolojik bir olaydan dolayı türbin taşıyıcı sistemi zarar görebilir.

Senso Mühendislik, rüzgar türbinlerinde sık yaşanan bu tip problemler için geliştirdiği ve tescilli markası olan Senso TowerFix® ürünü ile bu problemlere çözüm üretmektedir. Ürün problemin teşhisi ile birlikte ayrıca problemin çözümü için de yol gösteren komple bir pakettir.

* Gizlilik politikamız gereği, istemediğiniz taktirde hiçbir bilgi üçüncü taraflarla paylaşılmaz.

RES Temel ve Temel Kule Birleşim Hasarlarında Bütüncül Hizmetlerimiz

Yapısal İzleme Hizmetlerimiz

  • Anahtar teslimi temel-temel kule birleşimi izleme sistemi Senso TowerFix® ‘in kurulması ve devreye alınması
  • Türbin kontrol sistemi ölçüm ekipmanı ile entegrasyonu
  • Akıllı algoritmalar ve deneyimli uzman mühendisler tarafından veri toplama ve veri analizi
  • Uyarı ve alarm sistemi dahil olmak üzere sonuçların bir web portalında görselleştirilmesi
  • İzleme sonuçlarının yetkililere sunulmak üzere ayrıntılı raporlanması
  • İzleme sonuçlarının entegre edilmesi ve periyodik muayeneler

Projelendirme, Onarım, Enjeksiyon ve Güçlendirme

  • Saha ve İzleme verilerinin değerlendirilmesi ile gereklilik arz eden türbin onarımlarında ciddiyet ve öncelik sırasına göre uygulama yönergelerinin hazırlanması-projelendirilmesi
  • İSG sertifikalı saha personelleri, türbin temel-temel kule yapısal durum izleme teknolojilerinde uzman ekip ve donanımları ile saha uygulamaları
  • Uygulama sonrası Takip-İzleme

Servis Hizmetlerimiz

  • Çatlak-Hasar Gözlenmesi ile Özel Durum Değerlendirme ve Raporlama
  • Genel Servislerde Mevcut Durum İnceleme-Raporlama
  • Alım-Satım, El Değiştirme ve Sigortalama Öncesi inceleme-Raporlama
  • Garanti Sonu İnceleme-Raporlama

DÜZENLİ TEMEL SAĞLIĞI İZLEME İLE NASIL KAZANILIR?

DENETİM OPTİMİZSYONU VE İŞLETME MALİYETLERİNİN AZALTILMASI

HİZMET ÖMRÜ UZATMA

VERİM ARTIRMA

Denetim Optimizasyonu Ve İşletme Maliyetlerinin Azaltılması

Yapısal Sağlık İzleme (SHM) sistemleri büyük miktarda veri, özellikle ivme, yer değiştirme ve deformasyon gibi yapısal-mekanik parametreler toplar. Ancak asıl konu, bu ölçülen yoğun verinin mühendislik değerlendirmesi ve yorumlanmasıdır. Bu şekilde teşhisler yapılabilir, riskler hesaplanabilir, tahminler yapılabilir ve eylemler için net önerilerde bulunulabilir.

SENSO Mühendislik olarak 2012 yılından itibaren rüzgâr türbinlerinde yapısal hasarların tespiti ve giderilmesine yönelik sürekli izleme yapmakta ve birebir çözüm üretmekteyiz. Yapı bünyesinde bulunan mevcut veya tarafımızdan yerleştirilecek ve mevcut operasyön ile tamamen bağımsız sensörler üzerinden Senso NightWatch® izleme ve raporlama yazılımımız ile yapı hareketlerini sürekli izleyerek ve yorumlayarak 7/24 raporlamaktayız. Rüzgâr türbinlerinin duruş veya üretim esnasında olası birçok değişken koşulla mevcut durumunun tasarım değerinin altında veya üstünde oluşunu yüzdelik risk değeri ile birlikte anlamlı ve anlaşılır bir şekilde anında ulaştırmaktayız.

RES Sürekli Yapısal İzleme ile,

  • Belirli bir rüzgâr veya titreşim değeri aşıldığında yapısal durumu raporlama
  • Uzun süreli yapısal sağlık raporlama
  • Önleyici yapısal bakım için veri sağlama
  • İyileştirilen veya onarılan türbinlerde sürekli izleme

Hizmet Ömrü Uzatma

Rüzgâr türbinleri birçok değişken koşulla birlikte tahmin edildiğinden çok daha fazla yapısal problemler ortaya çıkabilmektedir. Anlaşılması ve teşhisi kolay olmayan bu tarz problemler temel, kule veya temel-kule birleşimi ile alakalı olduğunda, sonuçları türbinin ya çalışmasını tamamen engeller veya tam kapasite çalışmasına müsaade etmez. Bu durum çoğu zaman gelir kaybına, kimi zaman da iş güvenliği problemlerine sebep olabilir.

Yoğun servis ömrü olan, ekonomik ömrü boyunca farklı gerilme çevrimlerine maruz kalacak her türlü çelik yapıda yorulma, tasarım parametrelerini ve en önemlisi de ekonomik ömrü belirleyen kontrol kriteridir. İlk baştaki tasarımda öngörülen bu ömrü uzatabilmek veya en azından koruyabilmek yatırımcı açısından oldukça önemli bir konudur.

Temel veya temel kule birleşimindeki çatlaklar, zayıflamalar, yer değiştirmeler ile bozulan yapı bütünlüğü çalışan makinelerin dengesi ve insanların güvenliği için ciddi riskler oluşturur. Anlık izleme sistemimiz Senso TowerFix® ile yapısal hasarların yalnızca erken bir aşamada tespit edilmesi ile yetinilmeyip, yapay zekâ (AI) yöntemlerini kullanılarak ve EOC / SCADA verileri de dahil edilerek, hasar ilerlemesinin hassas bir şekilde izlenmesi mümkündür. Bununla birlikte sistemimiz, doğal frekanslar ve tüketilen ömür hakkında bilgi sağlar. Bu, görsel denetimlerin azaltılmasına ve optimize edilmiş bir kullanım ömrünün uzatılmasına imkan sağlar.

Verim Artırma

Kurduğumuz izleme sistemleri ile, Türkiye’de ilk defa türbin taşıyıcı sistemlerinde yapısal veri topluyor ve veri bankası oluşturuyoruz. Böylece her türlü türbin problemini sensör verisi üzerinden tespit etmek daha da kolaylaşıyor.

Doğru teşhislerimiz ile güvenilir mühendislik önerileri yaparak operasyonun optimize edilmesi, verimin artması ve hizmet ömrünün uzatılması konusunda hizmet veriyoruz.  Üretim kayıplarına neden olabilecek yapısal hasarların tespitinde her zaman öncü sinyaller vardır ve bu sinyaller, izlenebildiği taktirde, türbin frekansı düşürülmeden veya durdurulmadan önleyici bakımlar programa alınabilir.

Yapısal problemleri haber veren öncü sinyalleri rüzgâr türbinlerinde yakalamak ise zor bir iştir, çünkü sistem farklı akslarda sürekli dönen bir yapıya sahiptir ancak yapısal izleme ile veri toplamak mümkündür. Sürekli tekrar eden ve yapının ömrü boyunca sayısı milyonları geçen bu dönme hareketi, temeldeki bir zayıflığı zaman içerisinde büyütür.

Rüzgar türbin temellerinde gözlenebilen ince çatlakların ilerleyen vakitlerde üretim devamlılığının aksamaması için vakitlice önlem alınması konusunda çalışıyoruz. Yatırımınızı taşıyan temellerinizin risk-verimlilik-garanti kapsamında ne durumda olduklarını değerlendirmenizde yardımcı olmak için hazırız.

  1. Türbin temeli sorununun ilerlemesi veya geç fark edilmesi ile kim risk almaktadır?
  2. Hasarlı-zayıflayan temeli olan türbin veriminin düşmesinden veya türbinin çalışmamasından oluşan kar kayıpları kime fatura edilmektedir?
  3. Sözleşmelerde taahhüt edilen gerçek sorumluya ulaşma ve çözüm süreci ne kadar gerçek?

Farkına geç varılan RES yapısal problemlerinin tespiti ve giderilmesinde, kurumsal üyesi olduğumuz Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) öncü ve destekçimizdir.

Sağlıklı temellerden yakalanan bol kazançlı güvenli günlere!

Neden SENSO?

  • Yerel düzeyde hizmet, küresel platformda elde edilmiş birikim, hızlı destek sayesinde türbin hizmet ömrü boyunca güvenilirliğini artırma ve enerji üretim maliyetlerini düşürme
  • 20 yılı aşkın bir mühendislik geçmişi ile türbin temel-temel kule yapısal durum izleme teknolojilerinde uzman kadro ve ekipman
  • Kapsamlı garanti sonu denetimlerinde taşıyıcı sistem-yapısal bütünlük değerlendirmelerinde yapay zeka izleme donanımlı uzmanlık
  • Güvenlik Yönetme ve KKD Denetimi için ISG sertifikalı saha personelleri
  • Raporlar, saha kontrollerinin tamamlanmasından sonraki en geç 7 iş gününde teslim
  • Türbin onarımlarının ciddiyet ve öncelik sırasına göre uygulama yönergeleri
  • Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) kurumsal üyeliği
  • Saatler içinde çalıştırılabilen kolay kurulumlu Senso TowerFix® izleme sistemi
  • Senso TowerFix® izleme sistemi ile meydana gelebilecek her türlü hasarı güvenilir ve verimli bir şekilde algılama ve izleme
  • Senso TowerFix® izleme sistemi ile şimdiye kadar tespit edilmemiş olan bozulma olayları hakkında dahi fikir edinme
  • Temel hasarlarının izlenmesi ve erken tespiti yoluyla hizmet ömrünün uzatılması
  • Periyodik muayenelerin azaltılması
  • Bakım ve onarım maliyetlerinde azalma
  • Duruş sürelerinin azaltılması